Ο Ross Creber και η Helen Price κερδίζουν το CELTMAN!  2022

Ο Ross Creber και η Helen Price κερδίζουν το CELTMAN! 2022

Juni 21, 2022 0 Von admin

Ο Ρος Κρέμπερ κέρδισε το CELTMAN! Extreme Scottish Triathlon 2022 το Σαββατοκύριακο σε συνθήκες που χαρακτηρίστηκαν από τους διοργανωτές ως «απίστευτα προκλητικές». Εντυπωσιακά ήταν το πρώτο τρίαθλο του Σκωτσέζου αθλητή. Πέρασε τη γραμμή τερματισμού στο αγώνισμα του Wester Ross σε χρόνο 10:35:59, ο οποίος ήταν σχεδόν 20 λεπτά μπροστά από τον δεύτερο Robin Downie, ο οποίος πέρασε τη γραμμή σε 10:55:18. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Jack Brown σε 11:02:59.

Ο Ross, 33, από το Aviemore, είπε: «Αποφάσισα ότι αν επρόκειτο να κάνω ένα τρίαθλο, θα επέλεγα ένα προκλητικό. CELTMAN! ήταν σίγουρα μια δύσκολη μέρα και ήμουν πολύ έκπληκτος που κέρδισα».

Πρώτη γυναίκα Eilidh Prise. Πραγματοποίηση: Steve Ashworth

Η πρώτη γυναίκα ήταν η Eilidh Prise, η οποία υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο της πέρυσι και τερμάτισε σε 11:19:30. Ήταν μια ώρα μπροστά από τη δεύτερη γυναίκα Caroline Livesey σε ένα νέο ρεκόρ διαδρομής χαμηλού επιπέδου. Η Eilidh, 26, ήταν πέμπτη στο σύνολο.

Ο αθλητής με έδρα το Αμπερντίν είπε: «Σε μια διοργάνωση όπως το CELTMAN! είναι περισσότερο για την ολοκλήρωση παρά για τον ανταγωνισμό. Είναι μια μάχη με τα στοιχεία και ενάντια στον εαυτό μου και δεν έδωσα σημασία στο πού βρισκόμουν στον αγώνα μέχρι που πέρασα τη γραμμή τερματισμού και μετά ανακάλυψα ότι ήμουν πρώτα γυναίκα. Ήταν μια τρελή μέρα και είμαι πολύ ευχαριστημένος με το πώς τα κατάφερα».

CELTMAN! ξεκινά με θαλάσσιο κολύμπι 3,4 χλμ. Πραγματοποίηση: Steve Ashworth
Δύσκολο κολύμπι στη θάλασσα. Πραγματοποίηση: Steve Ashworth
Η βόλτα με το ποδήλατο είναι λοφώδης 202 χλμ. Πραγματοποίηση: Steve Ashworth
Το τρέξιμο των 42 χιλιομέτρων ήταν στη διαδρομή χαμηλού επιπέδου φέτος λόγω των ισχυρών ανέμων. Πραγματοποίηση: Steve Ashworth

Τι είναι το CELTMAN!

Ο Κέλτης! Το Xtreme Triathlon είναι ένα διεθνές τρίαθλο που λαμβάνει χώρα σε ελαφρώς μεγαλύτερη απόσταση από ένα Ironman. Περιλαμβάνει:

  • 3,4 χλμ θαλάσσια κολύμβηση
  • 202 χλμ. λοφώδη ποδηλασία με περίπου 2200 μέτρα συνολικής ανάβασης
  • 42 χιλιόμετρα βουνού τρέχοντας με συνολική ανάβαση.

Ο αγώνας πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο στο Achnasheen, στο Wester Ross, στους πρόποδες των βουνών Torridon. Δημιουργήθηκε το 2012, CELTMAN! αποτελεί μέρος του Παγκόσμια περιοδεία XTRI.

Φέτος, όπως και το 2017, οι διοργανωτές αποφάσισαν να κλείσουν τη διαδρομή ορεινού τρεξίματος λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Η πρόβλεψη προέβλεπε ότι οι ταχύτητες ανέμου άνω των 1000 μέτρων θα ήταν 60 μίλια την ώρα, με ριπές έως 80 μίλια την ώρα και ένας άνεμος θα ήταν -12 βαθμούς Κελσίου. Όλοι οι αθλητές αντιμετώπισαν την εναλλακτική διαδρομή τρεξίματος χαμηλού επιπέδου.

Eilidh, που εμπνεύστηκε να κάνει το CELTMAN! αφού η αδερφή της Siobhan έλαβε μέρος και τερμάτισε πρώτη γυναίκα το 2015, είπε: «Η διαδρομή χαμηλού επιπέδου είναι ακόμα μια πρόκληση και τη βρήκα δύσκολη. Προτιμώ την ορεινή διαδρομή γιατί μου αρέσει να τρέχω σε λόφους και βουνά.

«Και φέτος, λόγω των δύσκολων συνθηκών και των ανέμων στο ποδήλατο, διαπίστωσα ότι είχα πολύ λιγότερη ενέργεια στην αρχή του τρεξίματος. Έπρεπε πραγματικά να σκάψω βαθιά και νομίζω ότι είναι δίκαιο να πω ότι το τρέξιμο σε χαμηλό επίπεδο δεν είναι ευκολότερη επιλογή. Όλος ο αγώνας ήταν μια μάχη».

Ένας αγωνιζόμενος βγαίνει από την κολύμβηση. Πραγματοποίηση: Steve Ashworth

Το κολύμπι: «Ήταν σαν σούπα με μέδουσες»

Ο Ρος, ο οποίος είναι πρώην επαγγελματίας της ποδηλασίας δρόμου και δεινός δρομέας, ομολόγησε ότι ανησυχούσε για την πρώτη του κολύμβηση στο τρίαθλο. Είπε: «Ξέρω τον CELTMAN! Το κολύμπι θα ήταν δύσκολο και θα ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι για μένα. Έπρεπε να αναγκάσω τον εαυτό μου να ξεκινήσει την προπόνηση για το κολύμπι τον Μάρτιο και στο Λοχ Μόρλιχ κοντά στο μέρος που μένω.

«Δεν έχω καν στολή και έκανα τον αγώνα με τη στολή της γυναίκας μου.

«Πραγματικά δεν το περίμενα με ανυπομονησία και όλοι οι άλλοι έμοιαζαν με ειδικούς στην αρχή του αγώνα. Αλλά, τελικά, το βρήκα εντάξει.

«Ήταν προκλητικό, ειδικά όλες οι μέδουσες προς το τέλος της κολύμβησης κοντά στο νησί στα ανοιχτά του Shieldaig. Ήταν σαν σούπα με μέδουσες και με έπιασαν πολλά τσιμπήματα στο πρόσωπό μου.

«Αλλά ήμουν ευτυχής που τερμάτισα στην πρώτη 15άδα».

Η Eilidh, η οποία ήταν τέταρτη έξω από το νερό, περιέγραψε την κολύμβηση ως «τραυματική». Είπε: «Τα κύματα κατά καιρούς ήταν τεράστια και δεν μπορούσα να δω άλλους κολυμβητές. Υπήρχαν επίσης τόσες πολλές μέδουσες τριγύρω.

«Είμαι καλός κολυμβητής και σκεφτόμουν πόσο δύσκολο θα ήταν για πολλούς άλλους ανθρώπους. Δεν πρόλαβα καν να σκεφτώ πόσο κρύα ήταν η θάλασσα. Απλώς προσπάθησα να μην πανικοβληθώ και να συνεχίσω».

Η Eilidh ήταν μόνο μερικά λεπτά πιο αργή στη φετινή κολύμβηση σε σύγκριση με πέρυσι.

CELTMAN! οι ποδηλάτες είχαν μια επίπονη βόλτα. Πραγματοποίηση: Steve Ashworth

Μια βόλτα με πολύ άνεμο με ποδήλατο

Η Eilidh, η οποία είναι επόπτρια συμβάσεων για μια ενεργειακή εταιρεία, περιέγραψε το τμήμα ποδηλάτων ως «απίστευτα άνεμο». Είπε: «Έχω συνηθίσει να κάνω ποδήλατο με τον καιρό της Σκωτίας, αλλά φυσούσε τρελός, με ριπές από το πλάι και δυνατό άνεμο κατά καιρούς.

«Προσπάθησα να χαλαρώσω όσο περισσότερο μπορούσα –όσο τρελό κι αν ακούγεται αυτό– γιατί ήξερα ότι δεν είχε νόημα να προσπαθώ να παλέψω με τον άνεμο και να απογοητευτώ από αυτόν.

«Έκανα ό,τι μπορούσα. Ήταν απίστευτα δύσκολο, αλλά πραγματικά ένιωσα καλά».

Η Eilidh ολοκλήρωσε τη βόλτα σε 06:26:05, η οποία ήταν 20 λεπτά ταχύτερη από το 2021. Ήταν η ταχύτερη γυναίκα ποδηλάτισσα στο φετινό CELTMAN! και πιστεύει ότι ολοκλήρωσε μια από τις πιο γρήγορες γυναικείες βόλτες με ποδήλατο στην ιστορία του αγώνα.

Για τον έμπειρο ποδηλάτη Ross, η βόλτα με το ποδήλατο ήταν το κομμάτι που περίμενε περισσότερο. Ολοκλήρωσε έναν δυνατό κύκλο 05:46:50.

Ο Ρος είπε: «Ο στόχος μου για τους CELTMAN! ήταν να επιβιώσει από την κολύμβηση, να κάνει ποδήλατο και να συνεχίσει στο τρέξιμο. Ήταν μια δύσκολη διαδρομή με βάναυσο αντίθετο άνεμο μερικές φορές, αλλά το απόλαυσα.

«Προπέρασα γρήγορα μερικούς άλλους άντρες που ήταν πιο γρήγοροι στην κολύμβηση και μετά στο Poolewe βρέθηκα στην πρώτη θέση. Δεν το περίμενα καθόλου αυτό γιατί δεν είχα εμπειρία στο τρίαθλο».

Στην πραγματικότητα, ο Ross, ο οποίος οδηγούσε ένα δανεικό χρονοδοκιμαστικό ποδήλατο, ήταν ο ταχύτερος ποδηλάτης στον φετινό αγώνα και κατευθύνθηκε στο τρέξιμο με διαφορά μισής ώρας έναντι του δεύτερου Robin Downie.

Νικητές Ross Creber και Eilidh Prise. Πραγματοποίηση: Steve Ashworth

Δύσκολη πορεία χαμηλού επιπέδου

Ο Ross αποφάσισε ότι θα έτρεχε ένα σταθερό τελικό μέρος του CELTMAN! Είπε: «Ήξερα ότι είχα λίγο χρόνο στο χέρι και πήγαινα σταθερά αντί να δοκιμάζω οποιουσδήποτε ηρωισμούς.

«Νομίζω ότι ήμουν ο τρίτος ταχύτερος δρομέας στο τέλος και ο Robin έκλεισε τη διαφορά κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, αλλά ήμουν αρκετά σίγουρος ότι θα κέρδιζα από την αρχή του τρεξίματος.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν το μονοπάτι μεταξύ Liathach και Beinn Eighe στο Glen Torridon όταν είχαμε δυνατό αέρα, χιονόνερο και χαλάζι, αλλά το τοπίο είναι τόσο εκπληκτικό και εμπνευσμένο και αυτό βοήθησε ψυχικά.

«Όταν πέρασα πρώτα τη γραμμή του τερματισμού ήταν ένα καταπληκτικό συναίσθημα. Δεν είχα καμία προσδοκία για τον αγώνα μου γιατί δεν είχα καμία εμπειρία πριν, αλλά νομίζω ότι τώρα θα κάνω CELTMAN! πάλι. Κέρδισα επίσης έναν κουλοχέρη σε έναν άλλο αγώνα ακραίου τριάθλου, Νορβηγόςκαι μπορεί να σκεφτώ να το κάνω κι εγώ».

Ο Ross αποκάλυψε ότι διαχειρίζεται μόνο περίπου έξι έως οκτώ ώρες προπόνησης την εβδομάδα, τις οποίες χωράει να δουλεύει με πλήρες ωράριο ως εκπαιδευτής στο Εθνικό Υπαίθριο Εκπαιδευτικό Κέντρο Σκωτίας Glenmore Lodge και φροντίζει δύο μικρά παιδιά με τη σύζυγό του Τζες.

Ήταν μόλις ένα λεπτό έξω από το ρεκόρ των μαθημάτων για τους CELTMAN χαμηλού επιπέδου!

Είπε: «Είμαι πολύ ευγνώμων στο πλήρωμα υποστήριξής μου, συμπεριλαμβανομένου του Jess και της μαμάς μου Maggie στο τμήμα ποδηλάτων. Νομίζω ότι η Jess είχε μια πιο δύσκολη μέρα από εμένα για να φροντίσει τις ανάγκες μου αλλά και τα μικρά παιδιά μας ταυτόχρονα.

«Επίσης το Torridon είναι ένα ξεχωριστό μέρος για την Jess και εμένα γιατί παντρευτήκαμε στην ίδια αίθουσα όπου οι CELTMAN! βασίστηκε.»

Η Eilidh κατά τη διάρκεια ενός δυνατού τρεξίματος. Πραγματοποίηση: Steve Ashworth

Εν τω μεταξύ, η Eilidh βρήκε το τρέξιμο πιο προκλητικό στη διαδρομή χαμηλού επιπέδου φέτος σε σύγκριση με την ορεινή διαδρομή του 2021. Είπε: «Προτιμώ πολύ να τρέχω στα βουνά παρά σε μονοπάτια χαμηλότερου επιπέδου, αν και ήταν ακόμα μια καταπληκτική διαδρομή τρεξίματος.

«Ένιωσα τόσο ταπεινό να βρίσκομαι σε ένα τόσο εκπληκτικό τοπίο και σκέφτηκα πολύ πόσο προνομιούχος είμαι που μπορώ να συμμετέχω σε μια εκδήλωση σε μια τόσο απίστευτη τοποθεσία.

«Προσπάθησα σκληρά να κάνω τη σωστή διατροφή όταν έβγαινα από το ποδήλατο, αλλά μου έλειπε η ενέργεια. Ήταν μια δύσκολη βόλτα με το ποδήλατο. Ο άνεμος ήταν δυνατός σε διάφορα σημεία της διαδρομής τρεξίματος και, μερικές φορές, ήταν δύσκολο να παραμείνεις όρθιος.

«Τότε ο Ρόμπιν, ο οποίος είναι φίλος, πέρασε δίπλα μου και μου έδωσε ένα μεγάλο κέφι και ξαφνικά με βοήθησε. Προσπάθησα να κρατηθώ κοντά του, κάτι που αποδείχτηκε ένα καλό κίνητρο για να ανεβάσω τον ρυθμό μου. Είμαι επίσης ευγνώμων στον αρραβωνιαστικό της αδερφής μου Kerry, Idwer, για την υποστήριξή του στο τρέξιμο.

«Είμαι πολύ ευγνώμων σε όλο το πλήρωμα υποστήριξής μου, συμπεριλαμβανομένου του μπαμπά μου και της άλλης μου αδερφής Kerry. Με επευφημούσαν και με κράτησαν.

«Είναι ένας λαμπρός αγώνας και πολύ διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο. Νιώθεις ότι είσαι μέρος μιας καταπληκτικής κοινότητας και αγωνίζεσαι σε ένα τόσο ιδιαίτερο μέρος. Μου αρέσει να συμμετέχω και η νίκη είναι απλώς ένα επιπλέον μπόνους».

Ο ΚΕΛΤΜΑΝ! 2022 συμμετέχοντες. Πραγματοποίηση: Steve Ashworth

Αποτελέσματα CELTMAN! 2022

Με το αγώνισμα υψηλού επιπέδου κλειστό, σε όλους τους αθλητές που έφτασαν στο T2a (βουνό ασφάλεια αποκοπής) μέχρι τις 4 μ.

Περίπου 88 αθλητές βραβεύτηκαν με τις μπλε φανέλες, ενώ 54 αθλητές πήραν λευκή φανέλα. Είκοσι οκτώ αθλητές δεν τερμάτισαν.

Βλέπω πλήρη προσωρινά αποτελέσματα.